Blog Automatische waardeoverdracht

20 februari 2020, Zoeterwoude

Algemeen

Automatische waardeoverdracht

Een reguliere waardeoverdracht wordt uitgevoerd op verzoek van een deelnemer. Het kan echter zo zijn dat je van het Heineken Pensioenfonds (HPF) een brief hebt ontvangen met betrekking tot een inkomende waardeoverdracht van jouw opgebouwde pensioen van een vorige werkgever zonder dat je zelf om de waardeoverdracht hebt verzocht. Dit betreft een automatische waardeoverdracht. In deze blog leggen wij uit hoe de automatische waardeoverdracht werkt.

Wat is automatische waardeoverdracht?

De overheid heeft wettelijk bepaald dat kleine pensioenen (van € 2,- tot € 497,27 bruto per jaar) niet meer tussentijds afgekocht mogen worden. De pensioenbestemming gaat dan namelijk verloren.  Pensioenuitvoerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, kunnen er voor kiezen om kleine pensioenen automatisch over te dragen. Wanneer je een klein pensioen bij een andere pensioenuitvoerder hebt opgebouwd, kan deze automatisch worden overgedragen naar het HPF. Het voordeel van deze automatische waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet langer bij verschillende pensioenuitvoerders staat en dat het de pensioenbestemming behoudt. Daarnaast hebben pensioenuitvoerders minder administratieve lasten, aangezien de administratie van kleine pensioenen relatief hoge uitvoeringskosten met zich meebrengen.

Hoe gaat het HPF om met kleine pensioenen?

Het HPF is verplicht om mee te werken aan een automatisch waardeoverdracht vanuit een andere pensioenuitvoerder.

Het HPF draagt zelf ook kleine pensioenen automatisch over naar nieuwe pensioenuitvoerders. Het kan dus zo zijn dat je na uitdiensttreding te maken krijgt met een automatische waardeoverdracht van het HPF naar je nieuwe pensioenuitvoerder. 

Vragen?

Mocht je vragen hebben over de automatische waardeoverdracht dan kun je contact opnemen met onze pensioen helpdesk. Je kunt hen bereiken op het telefoonnummer 071 – 545 80 65 of via e-mail pensioenfonds@heineken.nl.

 

Het Heineken Pensioenfonds

 

 

 Naar nieuwsoverzicht